Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης – Διαβάστε την καταπληκτική έκθεσή του

20121008-203016.jpg

«..έχε στο νου σου το παιδί – γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» τραγούδαγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος .
Κι έτσι ένοιωσα διαβάζοντας το παρακάτω μήνυμα : «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»!
Μια έκθεση με «επίκαιρα» μηνύματα: «Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν αναβολικά και μίση αλλά φιλία…ειρήν稻
Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από ..

1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.
Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.
Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:

«Γιαννιτσά, 25/01/12
Κύριο Ρότζερ Φεντερερ,
Tennis sport club of Bussel,
Switzerland.
Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,
Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ’ έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ’ ευχαριστήσω… να σ’ ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις!
Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές. Το ανέβασμα σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το «σερβίς», για την δική μου είσοδο στο άθλημα.
Άρπαξα την παρατημένη ρακέτα του αδελφού μου και αποφασιστικά μπήκα στο γήπεδο, έτοιμος να νικήσω. Τότε συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι, να βλέπεις την ρακέτα στα χέρια του Φέντερερ από το να προσπαθείς να την κουμαντάρεις στα δικά σου χέρια. Παιδεύτηκα, ίδρωσα, άκουσα δικαιολογημένα τις φωνές του προπονητή μου, όμως δεν τα παράτησα. Η μορφή σου στο βάθρο του Ολυμπιονίκη, με κρατούσε εκεί και συνέχιζα…
Συνέχιζα και ονειρευόμουνα… Κάποια μέρα, κτυπώντας το μπαλάκι, εκ σφενδονίστηκε μαζί και η φαντασία μου, μακριά, πολύ μακριά στον χρόνο και στον τόπο. Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.- οι κήρυκες γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναγγέλλουν το γεγονός. Οι πόλεμοι σταματούν, γιατί ο αθλητισμός ενώνει και συμφιλιώνει τους ανθρώπους, έτσι τουλάχιστον ήταν τότε! Νέοι από κάθε άκρη της χώρας, καταφθάνουν εκεί με λεβέντικη ψυχή και σώμα, για ν’ αγωνισθούν τον «καλόν αγώνα», το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι υπέροχες λέξεις, τι φανταστική ατμόσφαιρα!
Ήσουν κι εσύ, λέει, εκεί. Οι ιστορικές μου γνώσεις σε απορρίπτουν, όμως η φαντασία μου σε θέλει εκεί. Ν’ αγωνίζεσαι και να στεφανώνεσαι με την αγριελιά. Να ποτίζεις με τον ιδρώτα σου, το χώμα της αρχαίας Ολυμπίας και να δοξάζεσαι μαζί με τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Πολυδάμα, τον Θεαγένη.
Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας. Η Ολυμπιακή φλόγα, λαμπρυνόμενη με τις άξιες του Ελληνικού πολιτισμού, φώτισε την οικουμένη. Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, μέσ’ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στην ζωή…
…Στεκόσουν εκεί, στεφανωμένος, ακτινοβολώντας την χαρά της νίκης, όταν σε πλησίασα ντροπ αλά, σου έπιασα το χέρι, σε κοίταξα στα μάτια και σε ρώτησα:
– Πως νοιώθεις, Ρότζερ; Τι σημαίνουν για σένα όλα αυτά;
– Άκου μικρέ μου, μου απάντησες με μια φωνή κρυστάλλινη, που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν’ αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν’ αγωνίζομαι και να νικώ!
– Άουτ! Μάριε, συγκεντρώσου επιτέλους στο παιχνίδι! Ήταν η φωνή του προπονητή μου, που με έβγαλε ξαφνικά από την ονειροπόλησή μου. Όμως όχι, εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθώ σε κανένα παιχνίδι. Ήθελα να διηγηθώ, όλα αυτά που έζησα, στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι μαζί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου, γίναμε μια συντροφιά κι αναβαπτισθήκαμε στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. Μιλήσαμε για το περίφημο «Ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορούν τέλεια να ερμηνεύσουν ετυμολογικά, όσον όμως αφορά την πράξη, δυσκολεύονται απ ό λίγο έως τραγικά! Στοχεύοντας αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό, λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών, θυσιάζοντας στον βωμό της εφήμερης δόξας, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος. Η εξόντωση του αθλητή και η δυσφήμιση των αγώνων, είναι το μόνο αντίτιμο που εισπράττει κανείς από τέτοιες ενέργειες.
Ε, λοιπόν για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, «ευ αγωνίζεσθαι», φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Σταματώ εδώ την φλυαρία μου, που ίσως σε κούρασε και σου εύχομαι μέσα απ’ την ψυχή μου, σε όλη σου την ζωή, ν’ αγωνίζεσαι, να νικάς και ν’ αγαπάς, όπως ακριβώς εσύ μου δίδαξες. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σε περιμένω, εκεί που πρωτοσυναντηθήκαμε… Στην αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, στην πατρίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στην πανέμορφη και πολυαγαπημένη μου πατρίδα, που όσες δυσκολίες και τρικυμίες κι αν περνά τώρα, « δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», γιατ’ «έχει στο κατάρτι της βιγλάτορα, παντοτινό, τον Ήλιο, τον Ηλιάτορα»!
Με αγάπη και θαυμασμό,
Μάριος Α. Χατζηδήμου»

75 comments on “Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης – Διαβάστε την καταπληκτική έκθεσή του

 1. Εύγε σε αυτό το παιδί χίλια μπράβο και στους γονείς του που το ανέθρεψαν ως γνήσιο Ελληνόπουλο που το βοήθησαν να βρεί τον δρόμο του μέσα απο την Ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό………Εύχομαι η πολιτεία να βραβεύσει αυτό το παιδί και τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με το τόσο σημαντικό βραβείο που κέρδισε……

 2. Ο/Η christophoros pavlidis λέει:

  Συγχαρητήρια Μάριε! Έχεις καλή μαγιά για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στη γραφή. Συνέχισε …

 3. Ο/Η frsophroniosgkoutzinis λέει:

  Reblogged this on odosoneirwn and commented:
  O γιός του παλιού μου συμφοιτητή και νυν συμπρεσβύτερου πρώτος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης. Είχε σε ποιούς να μοιάσει…

 4. Ο/Η Πάνος λέει:

  Μπράβο και συγχαρητήρια!! Εύχομαι ο σπόρος της διαφώτισης να φυτρώσει για τα καλά, όχι μόνο στο Μάριο, αλλά και σε όλους τους «Μάριους» που θα προσπαθήσουν να χαράξουν την πορεία τους στο μέλλον, σ’ αυτή τη χώρα (Μάριος κι ο δικός μου γιος). Και περισσότερο, να καταφέρουν να πάρουν τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους, σε αντίθεση με εμάς όλους τους μεγαλύτερους, που την εναποθέσαμε σε «άλλους», με αντάλλαγμα μια πολύ αναπαυτική θέση στον καναπέ μας, μπροστά από την τηλεόραση…

 5. Ο/Η Nikos Vergos λέει:

  Ο Μάριος αγωνίστηκε και νίκησε, εύγε!

 6. Ο/Η Penelope Maneta λέει:

  ΠΟΣΟ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ!
  ΑΨΟΓΟΣ!

 7. Ο/Η thanos λέει:

  Εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά μας και ειδικά στο παλληκαράκι μας

 8. Ο/Η flashdanced λέει:

  Πολλά συγχαρητήρια στο Μάριο Χατζηδήμου για τη συγκινητική έκθεσή του που μοσχοβολά Ελλάδα!!! Πολλά, επίσης, συγχαρητήρια και στην επιτροπή που δε δίστασε να βραβεύσει μια έκθεση με «…σύνθεση πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική…!!!» και όχι κάποια που ακολουθούσε -πιθανόν- την πεπατημένη.

 9. Ο/Η skyredplus λέει:

  ta paidia prepei na einai eleuthera sto pneuma kai oi ektheseis tous prepei na aforoun ton lirismo pou einai kai o korifeos poiitikos logos, xwris na emplekontai se tetoia themata ! Ta paidia den mprepei na grafoun ektheseis me themata stratos, oikonomia,athlimata ktlp alla opws leo pio panw, prepei na didaskontai na exoun eleuthero pneuma, panw ap auta ta themata, dioti mono etsi tha ksefugoun ta bari tis aposinthesis apo ta lathi twn megalon! Emena mou dixnei oxi ena diaforetio paidi, alla ena sunithismeno paidi, pou se autin tin ilikia kiolas, exei dextei plusi egkefalou! Otan ena paidi, grafei se ekthesi me sunithismena logia kai perigrafes kai proskolimenos se olimpiakous agones kai oxi mono, pragmata sunithismena kai imerominies gnwstes, kai dithen pragmmata tis epikerotitas, den mporei na anebei psilotera otan ginei enilikas, kathos o nous tous menei sta…»fota pou dosame stous allous» kai tipote parapanw! Auto den kanoun oi fanatikoi enilikes? Thelete na sunexizetai to idio bioli me fanatismenes gennies? Afiste ta paidia eleuthera na anaptisoun ton Lirismo kai tin afirimeni skepsi, pou einai ipeuthini gia tin silipsi tou APOLITOU ONTOS, kai afiste ta mparmpoutsala!

  • Ο/Η roula iliadou λέει:

   αγαπητε-η μου για να γραφεις τετοιο σχολιο μαλλον κατι παραπανω θα ξερεις και το σεβομαι και συμφωνω εν μερει,αλλα με την δικη μου εμπειρια εγω εχω καταλαβει οτι ενα μεγαλο ποσοστο παιδιων τελειωνουν το λυκειο και δεν εχουν ουτε ευχερεια λογου ουτε πλουσιο λεξιλογιο ουτε καν ιστορικες και γεωγραφικες γνωσεις.γι’αυτο και εγω πρωσοπικα αν τα βρισκω αυτα σε καποιο μαθητη πιστεψτε με και σαν μεγαλυτεροι πυ ειμαστε θα πρεπει να επιβραβευουμε και οχι να χρησιμοποιουμε ασχημες εκφρασεις και μαλιστα σε γκριγκλις.

  • Ο/Η Tasos Doris λέει:

   Και μόνο ότι σχολιάζεις τη έκθεση αυτού του παιδιού σε greeklish ,φανερώνει το πνευματικό σου υπόβαθρο. Σταματήστε πιά με αυτές τις θολοκουλτούρες. Βαρεθήκαμε πιά όλα αυτά τα χρόνια,την απόρριψη κάθετί Ελληνικού και κάθετί Εθνικού. Θα επιπλήξουμε ένα παιδί ,που απλά αναφέρει στην έκθεσή του , αυτά τα ιδεώδη με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές Ελληνων, και κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες ;; Ενα μεγάλο μπράβο στο παιδί και ένα ακόμη μεγαλύτερο μπράβο στους γονείς του , που μέσα στον σημερινό ορυμαγδό ,κατάφεραν και κράτησαν το παιδί τους μακριά από κοινωνικά περιτώματα στυλ Ρεπούση και Δραγώνα και όλους αυτούς που διδάσκουν «lirismo sta greeklish».

  • Ο/Η kostas λέει:

   Μεγάλε skyredplus σταμάτα τα ληγμένα γιατί σε χαλάνε..Ήδη από εσένα έχει μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου ο πιτσιρίκος!Περαστικά σου

 10. Ο/Η roula iliadou λέει:

  Παλικαρακι μου θα μπορουσα κι’εγω να ονειρευτω οτι ειμαι η μητερα σου αλλα προς το παρον ζηλευω τη θεση της και πιστεψε με χαιρομαι με τη χαρα της.οσο για σενα ευχομαι να σε καμαρωσουμε ολοι στην Ελλαδα και για αλλα πραγματα.απο τα βαθη της καρδιας μου συγχαρητηρια!!!!!!!!!

  • ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΡΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ , ΤΟΝ ΙΩΑΚΗΜ ΠΟΥ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΕ Η ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΣ . ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΖΩ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ , ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ , ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

 11. Ο/Η ktenidis tolis λέει:

  Εκλαψα απο περηφανια…ΜΠΡΑΒΟ και παλι ΜΠΡΑΒΟ αγορι μου…

 12. Ο/Η Zesele λέει:

  Μια βαθιά ανάσα… είναι το κείμενο σου, συγχαρητήρια

 13. Ο/Η Martha Tompoulidou λέει:

  Τι παιδί κι αυτό; Κι ύστερα σού λέει, δεν υπάρχει μέλλον! Και μέλλον υπάρχει και παρόν υπάχει και Ελλάδα υπάρχει. Αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» κι οι γονείς του Μάριου σίγουρα δούλεψαν μ’ αυτό το παιδί. Όχι κουράστηκαν, αλλά ασχολήθηκαν με φροντίδα και αγάπη. Χίλια μπράβο στο Μάριο και σ’ όσους έβαλαν το χέρι τους στη διάπλασή του!

 14. Ο/Η Ειρήνη λέει:

  Όταν άνοιξα αυτό το σχόλιο για να να διαβάσω τη περιβόητη έκθεση..δε ξέρω τι ακριβώς περίμενα να δω και να ακούσω,το σίγουρο είναι οτι διαβάζοντάς την δεν ένιωσα ότι υπήρχε κάτι που τη διαχώριζε από εκατοντάδες άλλες εκθέσεις που έχω δει όντας φιλόλογος.Απεναντίας οι εκφράσεις και οι βαρύγδουπες λέξεις που χρησιμοποίησε ο μικρός Μάριος(που τίποτα προσωπικό δεν έχω με το παιδί που έγραψε απλώς μια σωστή και δομημένη έκθεση) μου φάνηκαν εξαιρετικά καθοδηγημένες για ένα παιδί της ηλικίας του.Αμφιβάλλω αν γνωρίζει καν το νόημα ορισμένων απο αυτών!Δεν έχω κάτι εναντίον όλων αυτών των μπράβο και ούτε θέλω να καταθέσω άποψη αρνητική..Ωστόσο,είχα την ελπίδα ότι πραγματικά εφόσον υφίστανται τέτοιοι διαγωνισμοί θα έπρεπε τουλάχιστον να αναζητάται,να έρχεται στην επιφάνεια μια αμιγώς αληθινή,γνήσια και εμπνευσμενη έκθεση..και λέγοντας έκθεση εννοώ την έκθεση ψυχής,συναισθημάτων,βιωμάτων.Σίγουρα δε περίμενα να αντικρύσω κλισέ φράσεις,εμφανώς «αντιγραμμένες»,οι οποιες στο στομα ενος παιδιου το μετατρέπουν σε φερέφωνο και που απέχουν πολύ απο αυτό που ίσως αισθάνεται και έχει την ανάγκη να μοιραστεί ή αυτό που τον αφορά στ’αλήθεια.Λυπάμαι πολύ γιατί το μάθημα της έκθεσης(όπως και όλη η σαθρή από τη βάση της εκπαίδευση)όχι μόνο δεν ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπινου μυαλού αλλά δε το αφήνει να εκφραστεί ελεύθερα κλείνοντάς το σε στεγανές εκφράσεις και περιορίζοντας το σε ωραία περιτυλίγματα.Και όπως είπε και ο Μπρεχτ..γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τα φράγματα που τα περιορίζουν;

  • Ο/Η Dr Maria Loukas λέει:

   With students like YOU , Greece has nothing to fear!
   The future will be bright no matter how uncertain it seems now…
   Keep up the great work and good luck to you!
   You made your parents and the rest of us very proud!

  • Ο/Η M.K. λέει:

   Καθοδηγημένες και αντιγραμμένες. Δεν ξέρω πραγματικά τι περιμένατε από ένα αγόρι 14 ετών, όταν μαθητές των 18 ετών και φοιτητές των πανεπιστημίων θα ζήλευαν την ευχέρεια του λόγου αυτού του νεαρού. Αν εσείς ονομάζετε τις εκφράσεις του »κλισέ», εγώ τις ονομάζω κλασσικές. Και είναι σπουδαίο να βλέπεις τέτοιες κλασσικές, ελληνικές αξίες, να βγαίνουν από το μολύβι ενός εφήβου έλληνα. Δεν έχει σημασία σε τι βαθμό τις κατανοεί εδώ και τώρα, σημασία έχει οτι αυτές είναι τα θεμέλια του, με αυτές θα μεγαλώσει και όταν μια μέρα αισθανθεί το βαθύτερο νόημά τους, δεν θα μετανιώσει που γαλουχήθηκε με αυτές. Η ελεύθερη σκέψη είναι πάντοτε θεμιτή: ο καθένας επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός όπως ο ίδιος ο δέκτης θέλει. Από κεί και πέρα κανένα παιδί εξ’όσων ξέρω ώς εκπαιδευτικός, δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τον κόσμο μέσω της δικής του »ελεύθερης σκέψης». Ακούγεται ιδεαλιστικό,να δώσεις σε ένα παιδί την δυνατότητα να πλάσει τον ιδεολογικό του κόσμο με βάση τις πνευματικές του παρορμήσεις, όμως ταυτόχρονα το αφήνεις έκθετο σε σφάλματα που μοιραία θα παράξει η άγουρη ακόμα σκέψη του. Όχι, κύριοι. Έχουμε χορτάσει από παιδιά-ξερόλες που ό,τι ανοησία κατεβάσει η κούτρα τους πρέπει να θεωρείται σοφία, με την ενθάρρυνση των βλακωδώς περήφανων.γονιών τους, που δίνουν στα παιδιά τους την ψευδαίσθηση οτι είναι αυθεντίες που θα »πάνε μπροστά τον κόσμο». Οι κλασσικές αξίες, πόσω μάλλον όταν πηγάζουν από την απαράμιλλη ελληνική αρχαιότητα, ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ που παραμένουν διαχρονικές 2.500 χρόνια μετά. Ούτε οι αμπελοφιλοσοφίες νέας κοπής μπόρεσαν να τις υποσκελίσουν αποτελεσματικά. Τιμή του και καμάρι του του παιδιού να πατάει πάνω σε τόσο γερές και ΥΓΙΕΙΣ ιδέες. Τόσα και τόσα μεγάλα πνέυματα το έκαναν πρίν από αυτόν και δεν διαψεύσθηκαν. Εύγε αγόρι μας, και εις ανώτερα!!

  • Ο/Η Γιαννης Παπαλαμπρος..... λέει:

   συμφωνω….και επαυξανω

  • Ο/Η Efi Athanasiou λέει:

   Συμφωνω απολυτα !Προς στιγμην νομισα οτι διαβαζω εκθεση απο βοηθημα για παιδια β γυμνασιου ! Ευγε στο παιδι αλλα γραπτος λογος σημαινει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ οχι copy paste φρασεων και εγκλωβισμενη δομη που φωναζει : το γραπτο μου θα παει σε διαγωνισμο!

 15. Ο/Η Ελευθερία λέει:

  Υπάρχει στα αλήθεια μέλλον; Διότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Μάριο για τις σκέψεις του, τη γραφή του, την ευχέρεια του λόγου του, ειδικά σε μια εποχή που είναι σοκαριστικό πως όλο και περισσότεροι ξεχνάμε να γράφουμε και να μιλάμε όμορφα… Αλλά ακόμη και κάτω από αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα, οι Έλληνες πάλι «φαγώνονται» μεταξύ τους…
  Και ναι, υπάρχουν και άλλα παιδιά και νέοι που γράφουν όμορφα και εκφράζουν αξιόλογες απόψεις, αλλά ο Μάριος νίκησε γιατί αγωνίστηκε. Γιατί αποφάσισε να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να συμμετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό κάνοντας κάτι δημιουργικό. Και αυτό ακόμη δεν είναι ένας λόγος για συγχαρητήρια; Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που σκέφτηκαν και σκέφτονται σαν το Μάριο, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο τους σε δραστηριότητες σαν και αυτή.

 16. Ο/Η SOFIA λέει:

  Πολλά πολλά μπράβο!!!! Καταπληκτική έκθεση!!!! Μια μικρή ηλιαχτίδα στην νυχτωμένη Ελλάδα!!!!
  Εύχομαι να βρεθούν πολλές μικρές ηλιαχτίδες για να ξανά λάμψη η Ελλάδα μας!!!!

  • Ο/Η Kyria λέει:

   Malista Sofia -mono pou gia mena to paidi ayto einai mia megalh Hliaxtida -kai gia mas tous hlikiomenous kai gia ta paidia kai engonia mas -arkei na diavastei h ek8esi tou Mariou –
   Eyge Mario kai eis anwtera.

 17. Ο/Η mastrogiannakos mixalis λέει:

  agapite marie,osoi diavasame thn ekthesi sou nomizw oti siginithikame para poli k oxi mono.mas ekanes perifanous agori mou.ena ellinopoulo sthn korfi tou kosmou.bravo sou agori mou.neiwthw san na eisai o gios mou.

 18. Ο/Η korina_mi λέει:

  αν εγραψε ο μικρος την εκθεση εγω ειμαι κολουμπια,φτανει πλεον με τις κατευθυνόμενες ιδεες!
  το λεξιλογιο ενος παιδιου τετοιας ηλικιας αποκλειει να την εγραψε,εκτος αν θελουμε παλι ταχαμου παιδια θαυματα και εικονες που δακρυζουν
  μισο να τελιωσω το σανο και συνεχζω

  • Ο/Η VASILEIOS λέει:

   συμφωνώ απόλυτα. Ο μελοδραματισμός, τα «φτηνά» ή ακριβά τεχνάσματα δεν δηλώνουν παιδική αθωότητα αλλά στερεότυπα μεγάλου ανθρώπου και μάλιστα χωρίς νέες ιδέες. ακόμα και μόνος του να την είχε γράψει, δεν μου αρέσει

 19. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πολλά συγχαρητήρια στο μικρό Μάριο, που αν και σχετικά μικρός πρεσβεύει «μεγάλες» ιδέες με πλούσιο λεξιλόγιο και σωστά δομημένη έκφραση! Έννοιες όπως ο αγώνας, η νίκη και η αγάπη είναι δύσκολο να κατανοηθούν και ακόμη δυσκολότερο να εφαρμοστούν στις μέρες μας. Μακάρι το 14χρονο Ελληνόπουλο να τις βιώσει πραγματικά: να αγωνίζεται με θάρρος και εντιμότητα, να νικά επάξια και να αγαπά αληθινά!
  Η έκθεσή του αυτή, ακόμη κι αν περικλείει φράσεις «εμφανώς αντιγραμμένες» σύμφωνα με την άποψη μερικών, ακόμη κι αν παραπέμπει σε γενιά φανατισμένων Ελλήνων σύφωνα με κάποιους άλλους, δεν παύει να είναι ένας αγώνας ενός παιδιού που στα πρώτα βήματα της ζωής του προσπαθεί να διακριθεί σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης και εκφράζει απόψεις ωραίες και ιδέες αποδεκτές και αγαπητές σε όλους. Ακόμη κι αν έχει βοηθηθεί από κάποιον, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί εκφράσεις «κλισέ», αυτό δε μειώνει καθόλου την προσπάθειά του.Εξάλλου πώς μπορεί να μάθει κανείς να γράφει ωραία; Διαβάζοντας άρθρα, εκθεσιολόγους, βιβλία, σημειώνοντας εκφράσεις που του αρέσουν, εντάσσοντας τις εκφράσεις αυτές στο δικό του λόγο και εμπλουτίζοντάς τις με δικές του σκέψεις και λέξεις σε ένα δοκίμιο με ενιαίο ύφος. Κανείς δεν είναι φωστήρας εκ γενετής, μπορεί όμως να γίνει καλός χειριστής του λόγου με λίγη προσπάθεια…και η έκθεση είναι ένα μάθημα που σαφώς καλλιεργείται!!
  Από την άλλη οι απόψεις του είναι γνήσιες και αληθινές. Είναι ένα παιδί που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου επικρατεί η φιλαυτία, το συμφέρον, η μισαλλοδοξία και γενικότερα η έπτωση όλων των ηθικών αξιών. Δεν είναι επόμενο να δυσανασχετεί με αυτήν την κατάσταση και να ονειρεύεται ένα κόσμο απαλλαγμένο από τέτοιου είδους πάθη; Πώς προκύπτει από τα γραφόμενά του ο χαρακτηρισμός του φανατικού;Είναι αλήθεια φανατισμένος αυτός που πιστεύει στο ευ αγωνίζεσθαι, στην πραγματική φιλία, την αγάπη και την ειρήνη; Είναι φανατικός αυτός που ελπίζει και αισιοδοξεί για το μέλλον της χώρας του; Νομίζω όχι. Κάθε άλλο μάλιστα… Δείχνει άτομο με υψηλό φρόνημα, ελεύθερη σκέψη και σεβασμό…
  Γι’ αυτό λοιπόν, Μάριε συνέχισε έτσι…Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα και τη νίκη σου!!!

 20. Ο/Η Π.Μ. λέει:

  Οπωσδήποτε, συγχαρητήρια στο παιδί για το βραβείο.
  Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει τόση συγκίνηση. Καταπληκτική δεν τη λες αυτή την έκθεση. Μήπως υπερβάλουμε λίγο; Συγγνώμη κιόλας…

  • Ο/Η ΒΑΛΙΑ λέει:

   ζηλειες! ποιος μπορει να κρινει ενα τετοιο ταλεντο που εχει βραβευτει παγκοσμιως?
   θαυμασμο και μονο θα πρεπε να προκαλει! ακομα και οι ιστορικες του γνωσεις ειναι τετοιες που η υπερβολη οπως λες.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

   • Ο/Η Π.Μ. λέει:

    Δεν έκρινα κανένα ταλέντο,. ούτε είναι λογικό να επιχειρεί κανείς να κρίνει το ταλέντο ενός παιδιού από μία μόνη έκθεση, ούτως ή άλλως. Εξακολουθείς να υπερβάλεις, καθότι δε χρειάζεται να είσαι ο άνθρωπος θαύμα για να συλλέξεις κάποιες ιστορικές πληροφορίες πριν κάτσεις να γράψεις μια έκθεση μ’ ένα τόσο κατανοητό και αρκετά συζητημένο θέμα. Τι ζήλειες και ανοησίες; Μια καλή προσπάθεια ήταν εκ μέρους του παιδιού και χαρά το βραβείο που πήρε και μπράβο του, εις ανώτερα. Μέχρι εκεί όμως, Μην ιππεύουμε και το καλάμι…

 21. Ο/Η gina λέει:

  Μάριε, συγχαρητήρια για το βραβείο σου και σ’ευχαριστώ που μ’ έκανες να θυμηθώ την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ιδεολογία των Ελλήνων. Ανήκω μάλλον κι εγώ σε αυτούς, που αν και δεν είναι πρωταθλητές, συχνά «λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών». Να’ σαι καλά!

 22. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  […] Πηγή: christinapoliti […]

 23. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  […] Πηγή: christinapoliti […]

 24. .. και όμως φίλοι μου, όσοι το διαβάσατε, αυτή είναι η αμόλυντη γενιά από πολιτικά σκεπτικά και από ακραία μικρόβια. Αν προστατέψουμε τα βλαστάρια μας, ενσυνείδητα με την έμπνευση που τους δίνουμε τώρα ακόμα και στις δυσκολίες, και με τις πράξεις σωφροσύνης πλέον…., με την τιμιότητα και την εργατικότητα στις δύσκολες στιγμές, είναι απόλυτα σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε περήφανοι για την χώρα μας και με ήσυχη την συνείδηση μας, θα κληρονομήσουμε μια Ελλάδα με νέα ιδανικά. Μπορούμε από χώρα μαύρο πρόβατο να μετατραπούμε σε χώρα υπόδειγμα για όλους !! Τώρα και μόνον τώρα είναι αυτή η ευκαιρία να εμπνεύσουμε όλους τους λαούς που μας παρακολουθούν,ότι αυτή η Ελλάδα που έχουμε εμείς στα χέρια μας,είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και να ατιμαστεί. Αυτό θέλει ομοψυχία και δημιουργικό μυαλό για να ζήσουμε ένα καλλίτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας, και ίσως και για εμάς . Η παλιά Ελλάδα πέθανε.. είναι ώρα της αναδημιουργίας και της έμπνευσης όσο δύσκολο κι αν είναι.

 25. Ο/Η depi λέει:

  Συγχαρητήρια Μάριε !!!!Πολύ συγκινήτικη η έκθεση σου κ διπλά συγχαρητήρια γιατί έκανες την Ελλάδα να ακουστεί παγκοσμίως.Είμαστε περήφανοι για σένα κ την ιδεολογία σου.Μακάρι όλοι οι Ελληνες να ήταν φιλέλληνες.Οσο για τα κακεντρεχή σχόλια που άκους να θυμάσαι ότι η Ελλάδα γέννησε τον Περικλή κ τον Σωκράτη αλλά γέννησε κ τον Εφιάλτη..

 26. Ο/Η elenipassa λέει:

  apla h ekthesh toy me synephre!!!!!!yperoxos o logos toy!!!!!!apsogos!!!!!polla sygxarhthria se ayto to paidi!!!!!!!

 27. Ο/Η Frinda Alexea λέει:

  Είναι παρήγορο που η καταπληκτική πλειοψηφία των σχολιαστών χαίρεται, συγχαίρει και νιώθει περήφανη για το γεγονός ότι παιδιά που ανατράφηκαν από τη γενιά μας, την τόσο χαλασμένη, καταφέρνουν να γίνονται φορείς ιδανικών, που εμείς έχουμε τον τελευταίο μισό αιώνα απεμπολήσει! Δεν με εκπλήσσει δε ούτε με «χαλάει» η «κριτική» στάση των ελαχίστων – αριθμητικά και αξιολογικά -διότι πάντα θα υπάρχουν μέσα σε αυτόν το λαό εκείνοι που δεν αντέχουν τον καλύτερό τους, που ρίχνουν λάσπη, γιατί μόνο αυτό διαθέτουν, που βγάζουν όξος και χολή, γιατί δυστυχώς ο φθόνος είναι συναίσθημα που «πρέπει» να βρει αντικείμενο να διοχετευθεί, γιατί αλλιώς θα δηλητηριάσει τους ίδιους.
  Ευχαριστώ το παιδί και τους καλούς γονιούς του ( γιατί σίγουρα πρέπει να «είναι από καλή γενιά» ) διότι αναπτέρωσε το ηθικό μας σε μια τόσο δύσκολη ώρα για τον τόπο μας αλλά και για την ανθρωπότητα!!!
  Να ΄σαι καλά παιδί μου, παιδί μας!

 28. Ο/Η Laura λέει:

  Ω! Θεέ μου!τι μιζέρια για την βράβευση ενός δικού μας παιδιού!Σ´αυτη την χρονική στιγμή θα πρέπει να χαιρόμαστε για το καθετί θετικό μας συμβαίνει!Μπραβο Μαριε!

 29. Ο/Η lenia georgiouf λέει:

  mpravo pedaki mou evge panta tetia episis polla sigharitiria stous gonis ke stous daskalous sou mono me tetia vlastaria tha pame mprosta

 30. Ο/Η linat λέει:

  Το αντιμετωπίζω με λίγη δυσπιστία ως προς το δυναμικό που μπορεί να έχει ένα 13χρονο για να γράψει μια τέτοια έκθεση. Προφανώς δέχτηκε μια βοήθεια-καθοδήγηση, ωστόσο μπορεί η σύλληψη της ιδέας να ήταν καθαρά δική του. Νομίζω ότι η παιδικότητα που βγάζει είναι υπερτονισμένη ιδιαίτερα εντέχνως, ενώ αν την έγραφε αποκλειστικά και μόνο ένα παιδί θα έδινε ένα γνήσιο ναϊφ αποτέλεσμα.

 31. Ο/Η BALTAS λέει:

  ενα μπραβο σε αυτον που τον βοηθησε !!

 32. Ο/Η Ειρήνη Μ. λέει:

  Θαύμασα την τέχνη της γραφής του, αλλά πιο πολύ την ψυχή του, τα ιδανικά και τις αξίες του.. Τα ταλέντα (όπως και αυτό του Μάριου), ευτυχώς, δεν λείπουν από τη χώρα τούτη αλλά η ικανότητα να τα διαχειριζόμαστε προς όφελος της ψυχής και της ολοκλήρωσής μας ως άνθρωποι. Χωρίς «αγάπη» όμως, όπως πολύ σωστά είπε ο Μάριος, κανένα ταλέντο δεν έχει αξία … Και νομίζω πως το παιδί αυτό, ακόμη και αν ήταν υπό καθοδήγηση, όπως σχολίασαν πολλοί, τουλάχιστον φαίνεται να διαθέτει αυτή την «Αγάπη»! …εμένα αυτό μου έμεινε και μου έδωσε πολλή χαρά.. Μπράβο για την προσπάθεια και το βραβείο

 33. Ο/Η Haris λέει:

  Αισθάνομαι ικανοποίηση για την βράβευση του νεαρού μαθητή. Πριν κάνει ο καθένας κριτική ας ρωτήσει ένα Φιλόλογο που κάνει κατεύθυνση σε Ελληνικό λύκειο να ενημερωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα να έχει γραφτεί αυτή η έκθεση από μαθητή αυτής της ηλικίας.Εύχομαι ολόψυχα να είναι έμπνευση του μαθητή.Όμως και τα στοιχεία που μπήκαμε στην ΟΝΕ φαινόντουσαν αληθινά.Όμως τελικά απεδείχθησαν ping statistics.Να πάψουμε επί τέλους να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας,να φροντίσουμε να γίνουμε καλλίτερη ως άνθρωποι και όχι να κυνηγάμε τις πλασματικές πρωτιές.Εάν δεν αλλάξουμε το μέλλον μας θα είναι αυτό που μας αξίζει.Μιζέρια , ρουσφέτια , διαφθορά σε όλα τα επίπεδα , λιγότερη προσπάθεια με στόχο το μέγιστο όφελος , ατομισμός , μιμητισμός .Καλή η προσπάθεια όσων βοήθησαν αυτό το παιδί ,πήραμε το βραβείο γιατί δεν μας ξέρουν.Θα ήθελα να διαβάσω και μία έκθεσή του από το σχολείο του υπογεγραμμένη από τον καθηγητή του.

 34. Ο/Η Nasia λέει:

  Ειρήνη μου αν και φιλόλογος το λαθάκι σου το ορθογραφικό το ‘εκανες δεν γνωρίζεις ότι το ρήμα αντικρίζω δεν γράφεται με -υ- τέλος πάντων δεν νομίζω ότι γνωριζεις πολλά για τα σημερινά παιδιά και τις γνώσεις τους ίσως να μην έχεις αποκτήσει ακόμα γι’ αυτό δικαιολογείσαι, Σε πληροφορώ το δικό μου το παιδάκι εννέα ετών έγραψε μονάχο του έκθεση για την φτώχεια στον κόσμο που την διάβασαν όχι μόνο οι δάσκαλοί του αλλά και άνθρωποι που συγγράφουν και έκλαιγαν. Τώρα είναι 13 και αν μου επιτρέψει θα την δημοσιεύσω . Μπράβο στον Μάριο και στους δικούς του όπως και στην κριτική επιτροπή που τον βράβευσαν

 35. Ο/Η Marina λέει:

  Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στον μικρό Μάριο.Εγώ δεν είμαι ούτε φιλόλογος ,ούτε έχω συμφέρον,όμως διακρίνω μια εμπάθεια,μια ζηλοφθονία απέναντι στο νεαρό. Κύριοι , » με τα πικρόχολα σας σχόλια» , οι κριτές της έκθεσης κάποιο λόγο είχαν και τη διέκριναν. Στην εποχή των greeklish δύσκολα συναντάς παιδιά που να ενστερνίζονται λέξεις-φράσεις ποιητών,φιλοσόφων . Κάθε άλλο παρά κακό είναι να προσαρμόζουν στο λόγο τους τέτοιες εκφράσεις.Θυμάμαι πάντα οι καθηγητές στην έκθεση τόνιζαν βαρέως σημασίας φράσεις φιλοσόφων ,ποιητών,πνευματικών ,διακεκριμένων ανθρώπων.Γιατί αυτοί ήταν εκείνοι που μας δίδαξαν τον πολιτισμό…..!!! Η καθοδήγηση των δασκάλων είναι αυτή που «δημιουργεί » έναν μαθητή,απο την προσωπικότητά του ως τον τρόπο που σκέφτεται ,γράφει,εκφράζεται…Λοιπόν,μην κατακρίνετε έναν έφηβο μαθητή , που το μυαλό του είναι ένα σφουγγάρι που αντλεί γνώσεις και μην του κόβετε τα φτερά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγχαίρουμε τέτοιες προσπάθειες ,να τις επικροτούμε, να ευχόμαστε και τα δικά μας παιδιά να πλάθονται με τέτοιον τρόπο ,και να προσπαθούμε κι εμείς μαζί για την ανάδειξη του πολιτισμού μας … Μόνον έτσι η Ελλάδα μας έχει ελπίδα.Μόνο έτσι θα μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον,μόνον έτσι θα σώσουμε τον «κόσμο» μας….ΕΥΓΕ ΜΑΡΙΕ….Εύχομαι η πορεία σου στα γράμματα να αναδειχθεί υπέρλαμπρη και να χρησιμοποιηθείς ως παράδειγμα για όλους μας…..

 36. Ο/Η Xristina λέει:

  Δεν υπαρχουν λογια νομιζω να περιγραψεις την καθαροτητα της ψυχης, τη παιδεια, την ευγενεια,την συμπεριφορα,τη γνωση και πολλα αλλα χαρισματα αυτου του παιδιου…πολλα συγχαρητηρια στους γονεις του και να γινει παραδειγμα προς μιμηση!!!!

 37. Ο/Η Kyria λέει:

  synxaritiria mario-eimai yperifanh gia sena -kalh stadiodromia kai o Theos mazi sou agori mou.

 38. Ο/Η Dimitris Dimitrakopoylos λέει:

  μου θυμισε μια δικη μου εκθεση που ειχα γραψει στην ηλικια του ..μπραβο μαριε

 39. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ,,,,,,,,,,,, ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ,,,,,,,,,,,,, ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ, ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΩΜΑΣΤΕ ΟΛΛΟΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΡΙΟ ,,,,,,,,, ΜΠΡΑΒΩ .

 40. Ο/Η Turtle λέει:

  Σιγά μην την έγραψε το παιδί αυτή την έκθεση! Και ευτυχώς δηλαδή… Έλεος με τις ψευτιές, αυτά μας έχουν καταστρέψει

 41. Ο/Η panos k. λέει:

  Μπραβο στο παληκαρι. Μια αλλη Ελλαδα. Μια αλλη νεολαια της Ελλαδας. Παρτε εσεις τα ηνια του τοπου γιατι ειστε ακομα αμολυντοι και εχετε περιθωρια να αναπτυξετε προσωπικοτητα. Εγω ειμαι 25αρης. Βλεπω τη γενια μου καμμενη. Παμε για τν επομενη.

 42. Ο/Η Νάνσυ λέει:

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!!!!!

 43. Ο/Η Τσαλιδου αναστασια λέει:

  Ευτυχώς υπάρχουν και αυτα τα παιδια…..ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί οι γονείς που τα ανέθρεψαν…..υπαρχει ελπίδα λοιπόν για τούτο τον τόπο!!!!!

 44. Ο/Η lou λέει:

  Ο πλουτος ειναι μια εννοια,δηλαδη υποκειμενικος,κατ εμε, πραγματικος δε, γι αυτον που τον εχει «κατακτησει». Η μιζερια παλι υποκειται στους ιδιους κανονες. Πολλω μαλλον για αυτους που ξεχνανε πως η σοφια ειναι ενας αγωνας, ισοβιος, σαν αυτον που μας περιεγραψε ο Μαριος. «Ευ αγωνιζεσθε». Ευγε νεε μου!!

 45. Ο/Η Μαρια Γιαννουλατου λέει:

  Πραγματικά εντυπωσιαστικα ηταν τελιο το ταξίδι σου στην τοτε εποχη ο τροπος που τα διηγηθεικες και η επιλογή τον λέξεων.

 46. Ο/Η Δέσποινα Διαλυνα λέει:

  Πόσα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα, αν σκεφτόμασταν σαν τον Μάριο, αν είχαμε ιδανικά σαν τον Μάριο και αν πιστεύαμε σ’ αυτά που πιστεύει αυτό το παιδί, ο μεγάλος ΕΛΛΗΝΑΣ με τα υψηλά ιδανικά και αξίες!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΕ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ!!!!!!!

 47. Ο/Η Αλεξανδρος Καλογερας λέει:

  Ενα μεγαλο μπραβο αγορι μου μεσα απ την καρδια μου.Να σε εχει Ο Θεος καλα.

 48. Ο/Η Andrianna λέει:

  Μα πάτε καλα όλοι; Πρεπει να γράφονται αυτά τα σχόλια για ένα παιδί που έγραψε καταπληκτικά και κέρδισε σε έναν διαγωνισμό. Πρεπει να αποδίδουμε σε κατευθυνόμενες κινήσεις, ή σε κακή παιδεία για να έχουμε να κάνουμε κριτική σε όλα. ΕΛΕΟΣ ψυχωτικοί ζηλιάριδες. Σταματήστε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s