Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης – Διαβάστε την καταπληκτική έκθεσή του

20121008-203016.jpg

«..έχε στο νου σου το παιδί – γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» τραγούδαγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος .
Κι έτσι ένοιωσα διαβάζοντας το παρακάτω μήνυμα : «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ»!
Μια έκθεση με «επίκαιρα» μηνύματα: «Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν αναβολικά και μίση αλλά φιλία…ειρήν稻
Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από ..

1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.
Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.
Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:

«Γιαννιτσά, 25/01/12
Κύριο Ρότζερ Φεντερερ,
Tennis sport club of Bussel,
Switzerland.
Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,
Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ’ έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ’ ευχαριστήσω… να σ’ ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις!
Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές. Το ανέβασμα σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το «σερβίς», για την δική μου είσοδο στο άθλημα.
Άρπαξα την παρατημένη ρακέτα του αδελφού μου και αποφασιστικά μπήκα στο γήπεδο, έτοιμος να νικήσω. Τότε συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι, να βλέπεις την ρακέτα στα χέρια του Φέντερερ από το να προσπαθείς να την κουμαντάρεις στα δικά σου χέρια. Παιδεύτηκα, ίδρωσα, άκουσα δικαιολογημένα τις φωνές του προπονητή μου, όμως δεν τα παράτησα. Η μορφή σου στο βάθρο του Ολυμπιονίκη, με κρατούσε εκεί και συνέχιζα…
Συνέχιζα και ονειρευόμουνα… Κάποια μέρα, κτυπώντας το μπαλάκι, εκ σφενδονίστηκε μαζί και η φαντασία μου, μακριά, πολύ μακριά στον χρόνο και στον τόπο. Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.- οι κήρυκες γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναγγέλλουν το γεγονός. Οι πόλεμοι σταματούν, γιατί ο αθλητισμός ενώνει και συμφιλιώνει τους ανθρώπους, έτσι τουλάχιστον ήταν τότε! Νέοι από κάθε άκρη της χώρας, καταφθάνουν εκεί με λεβέντικη ψυχή και σώμα, για ν’ αγωνισθούν τον «καλόν αγώνα», το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι υπέροχες λέξεις, τι φανταστική ατμόσφαιρα!
Ήσουν κι εσύ, λέει, εκεί. Οι ιστορικές μου γνώσεις σε απορρίπτουν, όμως η φαντασία μου σε θέλει εκεί. Ν’ αγωνίζεσαι και να στεφανώνεσαι με την αγριελιά. Να ποτίζεις με τον ιδρώτα σου, το χώμα της αρχαίας Ολυμπίας και να δοξάζεσαι μαζί με τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Πολυδάμα, τον Θεαγένη.
Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας. Η Ολυμπιακή φλόγα, λαμπρυνόμενη με τις άξιες του Ελληνικού πολιτισμού, φώτισε την οικουμένη. Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, μέσ’ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στην ζωή…
…Στεκόσουν εκεί, στεφανωμένος, ακτινοβολώντας την χαρά της νίκης, όταν σε πλησίασα ντροπ αλά, σου έπιασα το χέρι, σε κοίταξα στα μάτια και σε ρώτησα:
– Πως νοιώθεις, Ρότζερ; Τι σημαίνουν για σένα όλα αυτά;
– Άκου μικρέ μου, μου απάντησες με μια φωνή κρυστάλλινη, που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν’ αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν’ αγωνίζομαι και να νικώ!
– Άουτ! Μάριε, συγκεντρώσου επιτέλους στο παιχνίδι! Ήταν η φωνή του προπονητή μου, που με έβγαλε ξαφνικά από την ονειροπόλησή μου. Όμως όχι, εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθώ σε κανένα παιχνίδι. Ήθελα να διηγηθώ, όλα αυτά που έζησα, στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι μαζί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου, γίναμε μια συντροφιά κι αναβαπτισθήκαμε στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. Μιλήσαμε για το περίφημο «Ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορούν τέλεια να ερμηνεύσουν ετυμολογικά, όσον όμως αφορά την πράξη, δυσκολεύονται απ ό λίγο έως τραγικά! Στοχεύοντας αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό, λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών, θυσιάζοντας στον βωμό της εφήμερης δόξας, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος. Η εξόντωση του αθλητή και η δυσφήμιση των αγώνων, είναι το μόνο αντίτιμο που εισπράττει κανείς από τέτοιες ενέργειες.
Ε, λοιπόν για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, «ευ αγωνίζεσθαι», φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Σταματώ εδώ την φλυαρία μου, που ίσως σε κούρασε και σου εύχομαι μέσα απ’ την ψυχή μου, σε όλη σου την ζωή, ν’ αγωνίζεσαι, να νικάς και ν’ αγαπάς, όπως ακριβώς εσύ μου δίδαξες. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σε περιμένω, εκεί που πρωτοσυναντηθήκαμε… Στην αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, στην πατρίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στην πανέμορφη και πολυαγαπημένη μου πατρίδα, που όσες δυσκολίες και τρικυμίες κι αν περνά τώρα, « δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», γιατ’ «έχει στο κατάρτι της βιγλάτορα, παντοτινό, τον Ήλιο, τον Ηλιάτορα»!
Με αγάπη και θαυμασμό,
Μάριος Α. Χατζηδήμου»

75 comments on “Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης – Διαβάστε την καταπληκτική έκθεσή του

 1. Ο/Η Dimitris Dodis λέει:

  Επιτέλους μια έκθεση που δεν είναι copy paste από βοηθήματα και λυσάρια. Και για κάποιους που έγραψαν στα σχόλια ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έκθεση δεκατετράχρονου , θυμάμαι ότι και σε ένα δικό μου άρθρο γράφανε από κάτω ότι αποκλείεται να το έγραψε μαθητής και άλλα παρόμοια . Ξυπνάτε ρε δεν γράφουμε όλοι στα greeklish ούτε έχουμε λεξιλόγιο 300 λέξεων.

 2. Ο/Η pg λέει:

  Επιτελους σταματηστε .Απλως εβραβευτικε ενας νεος για την εκθεση του σ ενα διαγωνησμο μΕταξη αλλων εκθεσεων .ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ .Θελω την κριτικη σας για τα νοηματα που αναφερει .Εστιαζεστε ποιος το εγγραψε γιατι το ποσο χρονων ειναι .Βασικο κατα ενα μερος. Αν η κριτικη σας συμφωνει δωστε απλοχερα το μπαβο και την επιβραβευση .Αν διαφωνειτε σε τι εχει λαθος διωρθωστε τον .Πρωτα κοιταμε ποιος το εγγραψε και μετα αναλογα εχουμε την κριτικη αναλογια τι χρωμα μας ταιριαζει. Απο μενα μ αυτα που εγραψες συμφωνω ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ . Και στη ζωη θα βρεθουν πολλα αγκωναρια .ΣΗΚΩ ΞΕΣΚΟΝΗ ΣΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΣΟΥ

 3. Ο/Η Rea Karakouvenidou λέει:

  Aπίθανο και συγκηνητικό…δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτά τα λόγια και οι σκέψεις βγήκαν από το μυαλουδάκι ενος 14χρονου.Εμείς ούτε στις πανελλήνιες δεν μπορούσαμε να γράψουμε τέτοια έκθεση.Να τον χαίρονται και θα είναι σίγουρα περήφανοι οι γονείς του Μάριου και εύχομαι να υπάρχουν πολλά παιδιά σαν τον Μάριο με γνώση για την Αρχαία Ελλάδα, φαντασία, εξυπνάδα και ωραίο γραπτό λόγο. Συγχαρητήρια Μάριε Χατζηδήμου!

 4. Ο/Η Κωστας Μιχαλοπουλος λέει:

  Συγχαριτηρια στο παιδι Ελληνα λατρη της ειρηνης και της αγαπης των λαων . Λεβεντη μου σε καμαρωνω σου ευχομαι καλη και αεναη προοδο . Ειμαι βεβαιος πως θα φτασεις ψηλα στις σπουδες σου . Μιας και εφτασες τοσο πισω στην Αρχαια Ολυμπια σιγουρα περασες κι απο τα προσφατα καμια πενηνταρια χρονια εκει θα συναντησες πολλους σπουδαγμενους Ελληνες και κυριως σε ενα πανεπιστημιο που το αποκαλουν »Χαρβαρντ» π.χ.ολοι μας οι προθυπουργοι σπουδασαν εκει . Κλεινοντας θα σε παραπεμψω στον Πλατωνα σε ενα αποφθεγμα του ελεγε , Ειναι τετοια η πολιτεια μας γιατι τετοιους πολιτες εχει» !!! ……… υπαρχουν κι αλλα πανεπιστημια… ΜΙΚΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ . ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΞΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΙΜΑΙ ενας οδοκαθαριστης συνταξιουχος

 5. Ο/Η despoina λέει:

  μπραβο μπραβο μπραβο!!!

 6. Ο/Η Nikos Lakafosis λέει:

  μπαβο σου Μαριε εισε πολυσωστος σου αξιζη η πρωτια

 7. Ο/Η Eleni Sioula λέει:

  Μπράβο Μάριε εύγε!

 8. Ο/Η CHRYSA PETRIDOU λέει:

  Θαύμασα την σκέψη, την φαντασία, τον οραματισμό, την γνώση, την ελπίδα και τόοοοσα πολλά μέσα σε αυτό το μεστό κείμενο, που μόνον αισιοδοξία γεμίζει τον αναγνώστη και ανατρίχιασα…. για αυτόν τον μικρό «ΕΛΛΗΝΑ», που βάζει τα γυαλιά…. σε τόσους διοικούντες και κυβερνώντες «κατ’ευφημισμόν έλληνες»!!!!!!!! ΧΙΛΙΑ ΕΥΓΕ!!!

 9. Ο/Η Πελαγια λέει:

  Να εισσι καλα αγορι μου Υπαρχει ακομα ελπιδα Με συγκινησες Μπραβο σου Να εχεις υγεια καλη προοδο και πραγματοποιηση των ονειρων σου Ο Θεος μαζι σου

 10. Είναι αισιοδοξο,σε αυτους τους δυσκολους καιρους να ακους τους νεους να μιλανε για αγαπη,ηθικη,ιδανικα και ότι άλλο προαγει την ανθρωπινη φυση!!!!

 11. Ο/Η Isidoros Sklivanos λέει:

  (Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.)

  Η Ολυμπία παίρνει το όνομα της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτοί όμως πώς ονομάστηκαν έτσι;

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν θρησκευτικά δρώμενα που τιμούσαν τους Ολύμπιους θεούς! …τον Αγώνα των θεών για την ευταξία του Κόσμου και όχι «γιορτή του αθλητισμού»…

  ΚΡΙΜΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΆΛΕΙ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΡΩΜΙΟΥ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s